PANAMA PAPPERS : Συμπαιγνία και Παγκόσμια Υποκρισία !

 

Τα περίφημα Panama Pappers  είναι αυτά που έφεραν στην επιφάνια  πάνω από 11.500.000 εμπιστευτικά έγγραφα από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca  από το Παναμά ,και έβγαλαν στη φόρα  λεπτομερείς  πληροφορίες για πάνω από 214.000 υπεράκτιες εταιρείες (offshore) καθώς και τα ονόματα των μετόχων των εταιρειών αυτών.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται  πολιτικοί, δισεκατομμυριούχοι,  κορυφαίοι αθλητές και διασημότητες. Επίσης αρχηγοί κρατών από χώρες όπως  – Σαουδική Αραβία,  Αργεντινή,  Ισλανδία,  Ουκρανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – οι οποίοι  εμπλέκονται άμεσα από αυτές τις αποκαλύψεις, καθώς και  μέλη των κυβερνήσεών τους,  συγγενείς  των και αρχηγοί των κυβερνήσεων από περισσότερες από 40 άλλες χώρες, όπως τη Νότια Αφρική, την Αλγερία, την Κίνα,τ η Νότια Κορέα, την Βραζιλία, την Γαλλία, την  Ινδία, τη  Μαλαισία, το Μεξικό, το Πακιστάν, την Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Συρία.

 

Αυτή η διαρροή   είναι η μεγαλύτερη αποκάλυψη σε όγκο εγγράφων εκμεταλλεύσιμο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (2.3 ΤERAΒyte) απ όλη την σύγχρονη  ιστορία , υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο των δεδομένων φερειπήν  το 2010 του WikiLeaks (1,7 GB) μόνο ή του  OffshoreLeaks το 2013 (260 GB) , ή του 2014 Luxleaks (4GB) και το 2015 του SwissLeaks  (3.3 GB). Ασύγκριτα μεγαλύτερο επίσης  κι από  τη Λίστα Lagarde φυσικά  που μεταδόθηκε με τη μορφή memory stick, τον Οκτώβριο του 2010, η οποία είχε μόλις όγκο μεταξύ 2 GB και 8 GB το πολύ.

 

Ως υπενθύμιση, η λέξη «offshore» σημαίνει κυριολεκτικά, μια υπεράκτια εταιρεία, συνεπώς, είναι μια εταιρεία με έδρα στο εξωτερικό, σε μια χώρα όπου ο ιδιοκτήτης δεν είναι κάτοικος. Αλλά σε αντίθεση με τις διεθνείς θυγατρικές της εταιρείες, οι εταιρείες αυτές δεν ασκούν καμία οικονομική δραστηριότητα στη χώρα όπου έχουν την κατοικία τους.

 

Ποιος είναι ο σκοπός της λοιπόν και σε τι εξυπηρετεί  ; θα αναφερθώ μόνο σε λίγες από τις υπηρεσίες που προσφέρει :

 

  • Τήρηση ενός  τραπεζικού  λογαριάσου  στο εξωτερικό. Μη ονομαστικού χαρακτήρα.
  • Καταχώρηση σκάφους, θαλαμηγός με ξένη σημαία. Το κόστος εγγραφής είναι μικρότερο, αποφεύγει ΦΠΑ, τεκμήρια, …
  • Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πολλές υπεράκτιες εταιρείες συχνά χρησιμοποιούνται αλυσιδωτά, ώστε να είναι εξαιρετικά  πολύπλοκο για να προσδιοριστεί η προέλευση των κεφαλαίων.
  • Βοήθεια για φορολογική βελτιστοποίηση αλλά και φοροδιαφυγή.
  • Προστασία της ακίνητης  περιουσίας  σε οικονομικά ασταθείς χώρες.
  • Παραλαβή μιζών από αδιαφανείς δραστηριότητες.
  • Αποφυγή της  καταβολής  φόρου κληρονομιάς.

 

Επίσης, στον τομέα των ασφαλίσεων, λόγω  των κανόνων προληπτικής εποπτείας, “μερικές συμβάσεις είναι εφικτές  μόνο σε χώρες όπως τα Νησιά  Κέιμαν, επειδή ο νόμος είναι πιο ευέλικτος.” Το ίδιο ισχύει  για το “leasing” αεροσκαφών, το οποίο  γίνεται μόνο μέσω των φορολογικών παραδείσων.

 

Έτσι ως εδώ  παρατηρούμε  ότι κοινός  παρονομαστής αυτών των υπεράκτιων εταιριών χαρακτηρίζεται κυρίως,  για να το θέσω ευγενικά,  από την «διακριτικότητα» και από την  τραπεζική αδιαφάνεια, εξυπηρετώντας  υποψήφιους  οι οποίοι  επιθυμούν  να καλύπτουν τα ίχνη τους χρησιμοποιώντας τις «ευεργετικές»  ιδιότητες  τέτοιων δομών. Αυτή η αδιαφάνεια είναι επίσης το ιδανικό συστατικό  για τη νομιμοποίηση εσόδων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η διακίνηση ναρκωτικών ή του οργανωμένου εγκλήματος, και εκτιμούνται σε  “τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο” σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων.

 

Αυτό που μας εκπλήσσει βαθύτατα αν όχι μας σκανδαλίζει ενόψει των προηγουμένων, είναι ότι η επιχείρηση Mossack Fonseca συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, όπως η Deutsche Bank, HSBC, Societe Generale, της Ελβετίας, η UBS η Credit Commerzbanκ,  Belfius κλπ …

 

Άρα ένα από τα δύο πρέπει να ισχύει, είτε οι τράπεζες είναι υπεράνω των νόμων, και δεν ενοχλούνται ούτε ελέγχονται παρά μόνο όταν έρχονται στο φως τα σκάνδαλα, και αυτό ακόμη  για ένα μικρό διάστημα χρόνου κατά το οποίο προστίθενται  κάποια κρατίδια offshore  σε μια προσωρινή  black List, για να λέμε ότι καταπολεμούμε την φοροδιαφυγή,  είτε κάποιοι επωφελούνται  γενναιόδωρα από τις “αμφισβητήσιμες” υπηρεσίες  που παρέχονται από αυτές, και προτιμούν να προσηλώσουν την προσοχή τους  στον μικρό φοροφυγά  της μεσαίας τάξης έναντι του οποίου έχουν επινοήσει πολλαπλούς  τρόπους να τον ελέγχουν.…   σας αφήνω να κρίνετε από μόνοι σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *